Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csalikról...

2012.05.14

Sokan sok félét mondanak a bojlikról, hogy miért éppen az jó és miért nem a másik. A tapasztalatok pedig nem mindig fedik a valóságot. Sok kérdés merül fel, hogy akkor milyen bojlival érdemes neki vágni egy-egy horgászatnak.

Gyári, vagy saját

Elsőnek le kell szögezni, hogy minden csali gyártó elmondja, hogy miért jó az Ő bojlija, de azt nem, hogy hol próbálták, milyen körülmények között – ha ugyan tesztelték egyáltalán - használták. Miből áll maga a golyó, vannak e benne értékes összetevők, vagy csak valami lisztféléből és aromából vannak gyúrva. Azt gondolom, és a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy sokan bedőlnek annak, aki a leghangosabban kiabálja, hogy övé a legjobb csali, mint pl.: a ……. Egyre-másra adja ki a csalikat évente 10-15 félét. Feltehetjük a kérdést magunknak. Az előző évben piacra dobott csalik nem voltak jók, hogy máris ennyi újfajta csalit dobnak piacra, és ezt mind letesztelték valamikor, hány tavon voltak velük? A válasz egyszerű: Lehet, hogy minden vízen más a jó, az pedig, hogy melyik vízre melyik jó, majd eldöntik a horgászok, akik minden évben megveszik az összes ízt, mert majd csak jó lesz valamelyik. De lehet, hogy onnan kellene megközelíteni a dolgot, hogy a pontyok kiismerték a csalit? Ez is lehet, hiszen bel tartalma nem sok lehet. Hogy sokan szép halakat fognak velük, lehet, de a köztudat egyre jobban inkább rájön, hogy nem működik.

1.jpg

A nagy átverők egyike, vajon milyen beltartalma lehet???

Legfontossabb tévhit a csalikban
 
Fontos megemlíteni egy tévhitet: ha csalit választunk a boltban, vagy készítünk, mindenki szimatolja, hogy milyen az illata, pedig az köztudott, hogy a VÍZBEN A SZAGOK NEM TERJEDNEK!!! ugyanis a szagok csakis levegőben terjednek, folyékony környezetben nincsenek szagok!!! Tehát teljesen mindegy, hogy milyen illata van csalinak. A vízben csakis a vízben oldódó ízek, aminosavak, stb. terjednek. Ezért fontos, hogy milyen összetevőkből áll a csalink, mert lehet jó illatú, ha nincs íze, akkor nem ér semmit a csali, de lehet, hogy szagtalan, de van íze.
Egyet nem szabad elfelejteni: a bojli lehet édes, sós, savanyú, de semmi esetben nem lehet KESERŰ!!! ezért minden esetben érdemes megkóstolni bevetés előtt.
Példa: egyik hazai csali gyártó 12 féle illatú csaliját szagoltam a Ponty Shown –n, de az íze mindegyiknek, ugyan olyan édes volt, tehát ha mindegyikből vesz a horgász 1kg-ot, akkor vett 12kg egyforma csalit.

1310248791_100663285_1-fotok--eteto-bojli-eventusz.jpg

Nem tudom kinek tetszik, de én meg se próbálnám felrakni a horogra

Mi a fontos egy csaliban
 
A bojli, csali bel tartalmáról megoszlanak a vélemények, nem is forszíroznám, de van pár dolog, ami szerintem kihagyhatatlan. Ilyen például az aminosavak, fehérjék, betain HCL, olaj, májpor, só, esetekben NHDC édesítő, a lényeg, hogy tojás nélkül nincs bojli, fontos a megfelelő lisztek minősége és keverési aránya.
Figyelni kell, hogy a csali jól „oldódjon” a vízben, de mégis horogálló legyen. Ami ebben segíthet, ha bojli mixünk nem csak finomlisztből áll, hanem tartalmaz szemesebb, durvább lisztet is, viszont figyelni kell arra is, hogy ne legyen elég durva a mix, mert akkor a bojli nem marad túl sokáig a horgon.

2.jpg

Jól látszódik a két különböző mix állaga (bal: finom és durva szemcse méret; jobb: finom szemcse méret)

Csali méret, forma
 
Ez igazán jó kérdés. Vannak esetek, amikor csak kisméretű csalikkal lehetünk eredményesek 8-12mm, pl. agyonhorgászott vizeken, ahol sokan a 20mm bojlikkal horgásznak. Vagy éppen az ellenkezője lehet eredményes a nagyméretű bojli 26-32mm, ez főleg akkor válik be, ha sok mohó kis ponty, fehér hal van a tóban.
Eredményes, ha más formájú csalit használunk, mint a megszokott gömb, vagy hengerforma. Sokat segíthet, ha megfaragjuk a bojlit.
A lényeg, hogy legyünk eltérőek másoktól.

148_1_pv.jpg

Különböző méretű és formájú csalival eredményesebbek lehetünk

Szín
 
A legegyszerűbb eset az éjszaka, hiszen a sötétben nem látnak jól a pontyok, tehát teljesen mindegy, hogy milyen színű az adott csali. Nappal a tapasztalat azt mondja, hogy a természetesebb színeket részesítik előnyben a pontyok barna, vörös árnyalatok, fehér. Vannak persze kivételek, amikor a sárga, kék stb. színek a nyerőek. Ezeket minden esetben a vízparton dőlnek el. Újdonságként jelentek meg egy pár éve a fluoreszkáló csalik, de valahogy nem hallunk róluk, hogy igazán beváltak volna.

110-eteto-bojli-vagy-csalizo-bojli.png

Vajon melyik lesz a nyerő?

solubile-20planetvb.jpg

Saját készítésű, magas beltartalommal rendelkező májas bojli, megfelelő szemcsemérettel és színnel, 30mm méretben. Már sokszor bizonyított!

Na, most jött el sokakban az a pont, hogy akkor most milyen csalival is horgásszunk? Ez bizony nem egyszerű, kísérleteznünk kell, hiszen óráról-órára változik a halak igénye, ezt pedig nem egyszerű lekövetni. A lényeg, hogy higgyünk a saját csalinkban, ha ezeket az alapvető dolgokat betartottuk. Ha pedig gyárit veszünk járjuk körbe jól a dolgot és semmi esetre se a forgalmazót kérdezzük.